10.7.06

1 any de funcionament dels Jutjats de Violència domèstica

El passat mes de juny es va complir el primer any de posada en funcionament dels Jutjats de Violència domèstica, amb un balanç positiu pel que fa a la facilitat en la tramitació de les denúncies i a l'eficàcia i rapidesa en l'acompliment de les condemnes.

Només durant el primer trimestre de 2006, a Catalunya s'han registrat 6.726 denúncies, una mitjana de 74 al dia. A tot Espanya, els 452 jutjats de violència domèstica han rebut també en aquest mateix període 37.504 denúncies, segons dades facilitades per la vocal del Consell General del Poder Judicial i presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Montserrat Comas. S'han jutjat 558 homes i cap dona, dels quals un 68,6% han estat condemnats.

El nombre de dones mortes també en els primers 3 mesos d'aquest any 2006 ha estat de 23 i durant l'any de funcionament dels Jutjats, 67 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles, el 75% de les quals no havia presentat cap denúncia.

L'Associació de Dones Separades i Divorciades de Catalunya ha fet públic recentment un informe, a partir de les dades que conté la Memòria 2005 del Jutjat Degà de Barcelona, en el que constaten que encara hi ha moltes deficiències pel que fa al tracte que es dóna a les víctimes de violència domèstica en especial en el maltractament psicològic. Així davant els 2504 actes de violència física registrats a Barcelona la memòria no en recull cap de violència psíquica i només en 18 es considera que s'ha produït maltractament habitual.

En quant a les denúncies falses, a tot Barcelona s'han obert només 9 procediments. Per tant davant els 2.504 expedients per violència, els 9 procediments oberts per denúncies falses representa un percentatge inferior al 0,5%.

1 comentario:

giselfust dijo...

Molt bona idea la creacio d´aquest blog, esperem que sigui una eina util i utilizada per moltes dones i homes preocupats per aquests temes.

segur que es pot crear debat i el fet de que molta gent pugui opinar sempre es enriquidor.

jo seguire el blog de ben a prop