27.11.06

La necessitat de dissenyar plans d’igualtat d’oportunitats a les empreses

La incorporació constant de les dones al mercat de treball és una realitat des de fa molts anys i podríem dir que ha estat un dels fenòmens més destacables del segle XX, que ha caminant paral·lelament a la consecució d’altres drets fonamentals com el dret a vot, la igualtat davant la llei, l’accés a l’educació...

Però malgrat aquests avenços encara queden moltes fites a assolir. A tall d’exemple, en el món laboral, podem citar,

  • Les diferencies salarials entre dones i homes que encara es donen avui en dia.

  • L’atur. Les dones pateixen molt més atur que els homes.

  • L’excés d’ocupació a temps parcial de les dones.

  • La manca de reconeixement a les aportacions i experiències professionals de les dones.

  • Les dificultats reals per accedir a llocs de decisió.

  • Les dificultats per conciliar vida laboral i personal.

Aquesta realitat ens fa estar alertes i alhora ens obliga a prendre mesures que ens serveixen per avançar vers una igualtat real d’oportunitats entre dones i homes a la societat.

Una d’aquestes mesures és l’elaboració de plans d’igualtat d’oportunitats a les empreses, com una estratègia empresarial destinada a assolir la igualtat entre dones i homes en el treball, eliminant els estereotips, el llenguatge, les actituds i els obstacles que dificulten a les dones accedir a certes professions i llocs de treball en igualtat de condicions.

Si tens interès en saber com es dissenya un pla d’igualtat d’oportunitats a l’empresa pots consultar la Guia que ha editat recentment l’Institut Català de les Dones. Es tracta d’una eina útil que descriu el procés i les diferents fases per al disseny i la implantació del pla d’igualtat d’oportunitats en una empresa.

La guia es pot consultar a: www.donesempresaries.cat

No hay comentarios: